top of page

De Mange Fordele Ved At Styrke Kroppen

Nyere medicinske undersøgelser har vist, at træning af kropsstyrke er den mest effektive måde til at opnå en krop som er sundere og i bedre form. I modsætning til andre udøvelser, som kan påvirke knæ, ankler, hofter og skuldre på en negativ måde, er vægttræning - udført korrekt - med til at styrke muskler, led og knogler samtidig med, at kroppens generelle sundhed forbedres.

Sagt med andre ord: målet for styrketræning er at styrke dig – ikke at slå dig ud. 

Muskelsystemet er det største organ i kroppen, næret og renset af det mest omfattende netværk af blodkar. Fordi størstedelen af  kroppens kar (vaskulære system) ligger i musklerne vil  et stærkt og sundt muskelsystem automatisk forbedre den kardiovaskulære ydeevne.

I modsætning til den gængse opfattelse arbejder de fleste af vore organer, inklusive hjerte og lunger, for at supportere muskelsystemet.     

De muskler man bruger, når man dyrker sport, forbruger det meste blod,sukker og fedt til brændstof. Derudover producerer de meget varme og behøver størstedelen af kroppens energi.

 

Ikke alene er muskelsystemet det største og mest energiforbrugende, varmeproducerende organ i kroppen, det er også den eneste funktion, man kan direkte forbedre gennem træning. Der findes ingen træningsform, hvor man kan forbedre leverens, nyrens eller tarmfordøjelsens funktion. Når hjerte- og lungefunktionen forbedres gennem træning, er det faktisk musklernes evne til at optage ilt fra blodet, der forbedres.

 

Desværre svækkes kroppens organer med alderen. Desto ældre man bliver, desto mindre optimalt fungerer lever, nyrer, hjerte og lunger. Også muskelsystemet svækkes med alderen.

Fra starten af tyverne begynder muskelmassen gradvist at aftage. I alderen mellem tyve og fyrre år kan muskelmassen reduceres med næsten 40%.

 

Denne aldersbetingede degenerering vil opstå uafhængigt af, hvor aktiv man er.

 

Overraskende nok har studier vist, at både de fysisk aktive og de fysisk passive mister samme mængde muskelvæv.

 

Når man har passeret halvtreds år, vil man hvert år miste 1% af sin muskelmasse. Det er altså ganske naturligt, at man ikke kan gøre de samme ting, som da man var ung, idet muskelmassen, og derved også styrken, er reduceret.      

            

Den gode nyhed er, at den formindskede muskelstyrke, som opstår ved kroppens naturlige ældningsproces, ikke behøver at være uundgåelig.  For både mænd og kvinder i alle aldre er det gentagne gange blevet vist, at styrke er en funktion af muskelmassen. Dette betyder, at hvis man kan fastholde den muskelmasse, man havde som tyveårig, kan man  være ligeså stærk som dengang. Dette er absolut muligt!

Udover at ernære sig med sund kost uden for meget sukker og fedt samt begrænse rygning og alkohol er der ikke meget at gøre ved den naturlige ældningsproces af lever, nyre, hjerte og lungefunktion. Men med muskelsystemet er der andre muligheder. Man kan gøre noget ved tabet af muskelstyrken.

Hvis man dyrker den rette styrketræning, kan man forhindre tab af muskelvæv.

Dette vil bevirke en række andre fordele i kroppens øvrige organsystem.

For at give den forøgede muskelmasse mere brændstof og næring, begynder leveren at arbejde mere effektivt. De sundere muskler, som er bedre til at optage ilten i blodet, bliver en mindre belastning for hjertet og lungerne, hver gang fysisk arbejde udføres. Så ved at forbedre muskelstyrken og massen, kan man indirekte forbedre tilstanden hos de andre systemer i kroppen.

Golf.jpg
bottom of page